donderdag 19 september 2013

Zwarte zwaan / Gideon Samson



Rifka is de beste vriendin van Duveke. Zij bedenkt altijd vreemde dingen. Als een jongen uit hun klas overlijdt en er veel mensen om hem treuren, krijgt Rifka weer zo'n raar idee: zij wil bij haar eigen begrafenis zijn. Dan zullen er vast nog veel meer mensen verdrietig zijn! Samen met Duveke zet ze een nep-ontvoering in gang. Maar Duveke twijfelt: moet zij Rifka eigenlijk wel gehoorzamen? Is dit plan niet té gevaarlijk?

2 opmerkingen:

  1. In tegenstelling tot het boek 'Malou van de Mussen' spreekt hier de kaft wel aan maar is de inhoud niet zo mooi: er gebeuren rare dingen, bijvoorbeeld de plotse haat van Rifka voor Duveke.
    Het einde is droevig en onverwacht.
    Het boek is soms wel wat langdradig. Het is toch wel mooi dat de broer van Duveke zich verantwoordelijk stelt voor de daden van Duveke.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het zo erg dat Rifka zo gemeen is tegen Duveke. In het begin dacht ik dat het echt goeie vriendinnen waren en dat Rifka gewoon een beetje raar was. Maar toen ik het hoofdstuk las waarin Rifka aan het woord was, was ik echt geschrokken van haar brutaalheid. Ik vind het heel mooi van Thomas dat hij weer de schuld op hem nam, zoals het eerder was gebeurd met het zwarte zwaantje. Er zijn echt aangrijpende momenten zoals wanneer Duveke te weten komt dat 'paardenstaartje' verliefd op haar was. En toen ze er ook achter kwam wat Rifka van haar vond. Het is ook een mooie kaft en een mooie titel. Voor mij een 8,5 op 10!

    BeantwoordenVerwijderen