vrijdag 9 september 2011

Vuist / Tom Marien






Heen en weer springend tussen 'toen' en 'nu', is dit het verhaal van een jongeman. Die heeft zich laten opnemen in een psychiatrische instelling omdat hij zijn jeukende vuisten niet altijd in bedwang kan houden. Net als het gewelddadige vriendje van zijn moeder 'toen', degene die ervoor gezorgd heeft dat zijn moeder uit zijn leven verdween. En dat zijn pasgeboren dochter moet opgroeien zonder grootmoeder.

4 opmerkingen:

  1. Voor mij sprong het thema ‘Agressie’ het meest naar voor in Vuist. Als ik een boek moet geven met een gelijkaardig thema, kies ik Engel in Rood van Gerda Van Erkel.

    Achtergrond Engel in Rood:
    “Drie maanden had ze gezegd. Het was lang wachten om haar te mogen zoenen. Ik nam me heilig voor dat het geen dag langer zou duren. Ik zou een stuk van mijn tong bijten en in plaats van te boksen alleen nog fluwelen handschoenen dragen.
    Senne is zeventien en stapelverliefd. Op Noor, het nieuwe meisje in zijn klas. Ze is bloedmooi en sexy. Een engel, maar met een eigen willetje! Noor ziet Senne ook wel zitten, alleen... zijn driftbuien en agressieve karakter hoeft ze niet. Er is volgens haar al genoeg waanzin in de wereld. Pas als Senne erin slaagt om zich drie maanden lang te beheersen en minder opvliegend te worden, mag hij haar kussen!
    Geen seconde wil Senne nog verliezen, maar goede wil is niet alles. Als de waanzin in de wereld te veel wordt, is het soms heel moeilijk om niet door het lint te gaan...”

    In Vuist gaat het om een jongeman die zijn handen niet kan thuishouden bij zijn zwangere vriendin, waarna hij zich vrijwillig laat opnemen in een instelling.
    Bij Engel in Rood gaat het om een jongen die om de liefde van een meisje te winnen zijn agressie in bedwang moet kunnen houden.
    Op het eerste gezicht misschien wat tegenovergesteld, maar beide jongens dragen agressie mee uit hun kinderjaren. De jongeman in Vuist heeft zijn vader nooit gekend, en de vriendjes van zijn moeder zijn niet van het braafste kaliber. Bij de jongeman in Engel in Rood heeft zijn vader zelf problemen met agressie.
    Beide jongens willen veranderen, om bij hun vriendin te kunnen zijn.

    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lees zelden boeken rond dit thema en vond het dan ook heel moeilijk om een gelijkaardig boek te vinden.
    Uiteindelijk heb ik voor 'Slagen' gekozen, een boek van R.H.Schoemans.
    Slagen” is een aangrijpend verhaal over een jongen, Geert, die door zijn vader mishandeld wordt. Beide ouders zijn alcoholverslaafd.
    Ik vind het een heel mooi en emotioneel boek. De schrijver heeft het echt niet verbloemend geschreven, maar laat je de harde realiteit gewaarworden.
    Ik vond het een heel mooi boek, ik vind het wel erg dat hij door zijn probleem zo weinig zijn kind kan zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb nog nooit een boek gekozen dat over dit thema gaat. In het boek gaat het over een jongen met een agressieprobleem die naar de instelling 'De zonnewind' gaat om geholpen te worden met zijn problemen. Zijn problemen kreeg hij toen hij puber was. Zijn moeder woonde samen met een man die zijn handen niet kon thuis houden. Zijn moeder heeft nooit de waarheid gezegd over wie zijn vader was. Zelf had hij ook nog problemen met zijn vriendin die hij kwijt raakt nadat ze samen een kind hadden.
    Ik vond het boek niet zo speciaal want ik lees liever fantasieboeken. Ik zou niet meteen een boek van Tom Marien kiezen om te lezen. Ik lees ook niet zo graag boeken die steeds van toen naar nu springen, ik heb liever dat alles zich in 1 tijd afspeelt.

    BeantwoordenVerwijderen