vrijdag 9 september 2011

Liverpool Street / Anne Voorhoeve



Ziska heeft Joodse voorouders. In het Berlijn van de jaren 1930 is dat een probleem. Wanneer Ziska’s vader wordt opgepakt, stuurt haar moeder haar naar Engeland. Alles is nieuw en vreemd voor haar: de familie, de taal, zelfs haar eigen naam verandert. Als ook Londen gebombardeerd wordt, wordt het hoe langer hoe moeilijker om te vluchten voor de oorlog.

6 opmerkingen:

  1. Ik vond het boek Liverpoolstreet een zeer mooi en aangrijpend boek. Het wordt verteld vanuit het standpunt van een 10-jarig meisje dat doorheen het boek opgroeit en evolueert, waardoor er door de verschillende delen van het boek heen ook telkens een bredere kijk op de werkelijkheid geleverd wordt.

    De fragmenten uit het boek die mij het meest aangesproken hebben zijn:

    Ziska over haar verlies:

    (p. 490) ‘Het heeft geen zin dat ze dood is. Maar het heeft heel veel zin dat jij leeft.’

    (p. 492) Ik had Bekka verloren, Gary ook – maar ze hadden wel iets voor me achtergelaten. Wanneer het me zou lukken om hen in mij niet te laten sterven, iets van Bekka’s moed en Gary’s vrolijkheid te houden… dan was hun leven niet weggewist, dan was er niets wat ik niet aankon.

    Ziska verliest in de oorlog vele mensen waar ze van houdt, ze heeft het daar met momenten dan ook zeer moeilijk mee. Maar uiteindelijk leert ze zichzelf, dat iemand niet echt dood is, zolang deze persoon in je verderleeft. Ik vind dit een zeer mooie boodschap.

    Ziska over haar familie:

    (p. 387) ‘Toch raar, hé? Ik ben er destijds heen gegaan in een vergeefse poging om mijn ouders te helpen, maar uiteindelijk heb ik er een opa aan overgehouden.’
    ‘Wat is daar raar aan? Jij hebt er gewoon talent voor om een familie bij elkaar te verzamelen, dat is alles. Een familie voor de oorlog, zoals je vriendin Hazel zou zeggen.’
    Alleen voor de oorlog? dacht ik, maar ik sprak het niet uit.

    (p.491) Ik had twee families – zo eenvoudig was het. Terwijl veel jongeren van de kindertransporten in deze dagen moesten horen dat hun families er niet meer waren, bezat ik twee moeders, een vader, een oom, een misschien-wel-toekomstige-echtgenoot en een heel goede vriendin. Hoe goed kon je het hebben?

    Ziska leert door het verhaal heen vele mensen kennen, veel mensen die haar na aan het hart gaan liggen. Ze heeft er wat moeite mee dat ze haar nieuwe pleegouders zo graag heeft en verder ook een nieuwe beste vriendin (voor in de oorlog) vindt want ze wil haar oude familie en vrienden niet verloochenen. Maar ook hier leert Ziska een belangrijke les: in tijden van oorlog (maar ook daarna)kan je niet genoeg familie en vrienden hebben die je steunen.

    Zoals je wel kunt lezen: dit boek is een echte aanrader!

    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is aangrijpend boek over de oorlog.Een meisje van 10 dat alleen een trip moet maken is een heel spannende gebeurtenis.Bovendien is haar mama plots ondergedoken en kan ze zelfs geen brieven meer sturen.Een zeer mooi boek!
    Mooi citaat uit het boek:(p.10 r.17-18) Ik zag het kleine zwarte hakenkruis die zich als een spin aan de vleugel vastklampte.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het boek heel goed geschreven en het is ook leuk dat je een beetje leert hoe een evacuatie en kindertransport in z'n werk gaat. Het boek is wel dik maar dat stoort me niet want het verhaal is echt de moeite .Leuk citaat uit het boek:(p101-102)Daarom overviel het mij dan ook toen mijn goed geplande terugtocht met een luide BONG! plotseling op een pijnlijke manier ten einde kwam. Waarmee ik namelijk geen rekening gehouden had, was het gevaar uit de auto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. de bom (luchtmijn) vond ik het leukst

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het hele boek is echt een aanrader! Het is literatuur, maar je kan het goed lezen!
    Een mooi boek over de oorlog! Het zou zo echt gebeurd kunnen zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het hele boek is echt een aanrader! Het is literatuur, maar je kan het goed lezen!
    Een mooi boek over de oorlog! Het zou zo echt gebeurd kunnen zijn!

    BeantwoordenVerwijderen