vrijdag 9 september 2011

Rood / Vera Van Renterghem



Toine is 14 en leert het vak van kunstschilder bij zijn vader. Op een dag nemen ze een schilderij aan van een graaf, maar dat hadden ze beter niet gedaan – zo blijkt wanneer even later de Franse Revolutie uitbreekt. Toine’s vader wordt opgepakt, terwijl in de verte de guillotine voortdurend zoeft en kreunt. Toine gaat op zoek naar antwoorden, maar merkt dat er geen zekerheden meer zijn.

4 opmerkingen:

  1. Een liedje dat mij deed denken aan ‘Rood’ is Rood van Marco Borsato

    “Rood is al lang het rood niet meer
    Het rood van rode rozen
    De kleur van liefde van weleer
    Lijkt door de haat gekozen
    Dat mooie rood was ooit van mij
    De kleur van passie en van wijn
    Ik wil haar terug die mooie tijd
    Maar zij lijkt lang gevlogen
    En alle beelden op TV
    Van bloed en oorlog om ons heen
    werken daar ook niet echt aan mee”

    Het liedje rood van Marco Borsato deed mij niet zozeer in het geheel aan het boek denken, maar wel de gemeenschappelijke titel en het begin van het liedje sluiten mooi aan bij het verhaal. Marco zingt dat rood een andere betekenis heeft gekregen, het rood van liefde wordt rood van bloed en oorlog. Ook in het boek rood is er eenzelfde soort van gebeurtenis. Cochenillenrood is het lievelingskleur van de vader van Toine, maar het wordt ook de kleur van de revolutie, het kleur waarin ze de guilloutine moeten schilderen, zowel als rood de kleur wordt van het bloed van de slachtoffers van de revolutie. Het boek gaat niet zozeer over een oorlog, maar wel over de Franse revolutie evenwel een tijd van geweld en dood, want nu de burgers in opstand gekomen zijn is er geen weg meer terug. Toch zijn er ook burgers zoals Toine en zijn vader die het zo slecht niet menen, waardoor het volk ook hen achterna komt. Kleuren, en vooral de kleur rood nemen een centrale betekenis in, in het verhaal en zorgen er ook voor dat Toine en zijn vader elkaar terugvinden.
    Het boek was een mooie achtergrond tegen de Franse revolutie, maar toch worden de dingen soms wat simpel voorgesteld. Toine heeft geld nodig en breekt samen met zijn vriend in om de kroonjuwelen van het koningshuis te stelen, ze worden betrapt maar kunnen ontsnappen, Toine wordt uit de gevangenis gehaald door zijn leermeester en weet ook zijn vader en vriend uit de gevangenis te laten ontsnappen door een smoes. En eind goed, al goed, iedereen kan ontsnappen naar een beter leven. Het einde van het boek vond ik dus wel wat tegenvallen, en ook het verhaal zelf vind ik niet echt lang genoeg om echt op gang te komen, ik wachte steeds op meer en toen ik de laatste bladzijde omsloeg was ik dan ook een beetje teleurgesteld.

    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het liedje' revolution' van the beatles gekozen.

    It's all the same thing, in this case manufactured by someone who's always/umpteen ...
    Your father's giving it diddly-i-dee/district was leaving...
    Intended to die ... Ottoman
    ...long gone through...
    I've got to say, irritably and...
    ...floors, hard enough to put on ... per day's MD in our district
    There was not really enough light to get down
    And ultimately ... slumped down
    Suddenly...

    They may stop the funding...
    Place your bets
    The original
    Afraid she'll die ...
    Great colours for the season

    Ik heb dit liedje gekozen omdat the beatles een revolutie zijn in de muziek. Het liedje gaat ook over de ruzie om revolutie. In het boek is er ook oorlog en verraad. Ik vond het boek heel mooi en tof. Het was spannend vooral toen ze haar vader bevrijdde. Toen ik de titel las verwachtte ik niet zoveel van het boek maar dat veranderde toen ik begon te lezen. Toen ik in het midden van het boek zat begon ik te beseffen waarom het 'Rood' noemt. Rood is de kleur van liefde tussen Toine en zijn vader, rood is de kleur van bloed met verwijzing naar de guillotine die veel in het boek voorkomt en rood is een verwant van cochonillerood, een kleur die de vader van Toine mooi vindt. Het was een heel mooi boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een liedje dat mij deed denken aan ‘Rood’ is Sunday Bloody Sunday van U2.

    I can't believe the news today,
    I can't close my eyes and make it go away.
    How long, how long must we sing this song?
    How long? Tonight we can be as one.
    Broken bottles under children's feet,
    Bodies strewn across a dead end street,
    But I won't heed the battle call,
    It puts my back up, puts my back up against the wall.

    Sunday, bloody Sunday.
    Sunday, bloody Sunday.

    Ik heb dit lied gekozen omdat er in het lied gezongen wordt over het grote nieuws 'de revolutie'. Er wordt ook gezongen dat je nergens van de revolutie kan ontsnappen en Toine droomt ook over de revolutie en overal en Parijs heerst de revolutie. Ik vond het een prachtig boek. Ik wist eerst niet wat er in het boek zou gebeuren want ik kon me bij de titel weinig voorstellen. Maar als je verder leest komt het kleur rood overal voor: het bloed, de rode guillotine, cochonillerood, ...Er waren ook momenten dat ik niet kon wachten tot het hoofdstuk klaar was. Dat kwam door de spanning. Er waren ook momenten dat ik het boek even aan dat kant legde omdat sommige dingen zo goed werden omschreven. Ik raad iedereen dit boek aan want je leert een beetje bij over de Franse revolutie en je kan ook een prachtig boek lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mikal jakson met thriller
    omdat er zoveel doden vallen

    BeantwoordenVerwijderen