vrijdag 9 september 2011

Dieven / Will Gatti



Demi en Baz wonen in een sloppenwijk en verdienen hun brood met stelen. Ze zijn de beste dieven van de stad: snel en onzichtbaar. Maar op het moment dat ze een kostbare ring stelen, gaan de poppen aan het dansen. De ring blijkt van de vrouw van de politiecommissaris te zijn, die op zijn beurt banden heeft met de maffia. Demi en Baz hebben niet alleen zichzelf zwaar in de problemen gebracht, maar ook hun hele wijk.

3 opmerkingen:

  1. Een liedje dat mij deed denken aan ‘Dieven’ is I’m Coming Home van J. Cole

    “I’m coming home
    I’m coming home
    tell the World I’m coming home
    Let the rain wash away all the pain of yesterday
    I know my kingdom awaits and they’ve forgiven my mistakes
    I’m coming home, I’m coming home
    tell the World I’m coming”

    Het liedje gaat over een jongen/man die veel dingen verkeerd heeft gedaan, maar daar nu spijt van heeft. Hij wil zijn leven verbeteren en een nieuwe start maken.
    Het boek gaat voornamelijk over 2 dieven Demi en Baz die in een bende zitten. Ze stelen om te overleven, maar dromen om te ontsnappen van dit leven en een nieuw begin te hebben (thuis te komen). Na heel wat omzwervingen lukt het hen dan ook om te ontsnappen aan de steeds erger wordende ‘ghetto’ in de stad en te verhuizen naar een andere plek, waar ze een nieuwe start kunnen maken.
    Dit liedje deed mij denken aan het boek omdat het allebei gaat over mensen die fouten hebben gemaakt, maar een nieuwe start willen. Als je het boek leest voel je dan ook sympathie voor de 2 dieven, die anders zijn en niet stelen uit hebzucht (zoals sommige andere personages), maar uit noodzaak, omdat zij dit als enige manier van overleven kennen. Als het uiteindelijk te erg wordt in de ‘ghetto’ en ze beseffen dat er veel meer aan de hand is dan ze oorspronkelijk dachten, besluiten ze dat dit niet het leven is dat ze nog willen en vluchten ze de stad uit. Aan het einde van het boek was ik dan ook superblij voor Baz en Demi omdat ze zijn kunnen ontsnappen aan de wereld waarin ze leefden, maar ik voel ook medelijden voor de vele anderen die nog altijd in de “ghetto” achterblijven in een steeds gevaarlijker wordende stad met erger wordende corruptie en mafiosi.

    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een liedje dat mij deed denken aan ‘Dieven’ is In the ghetto van Elvis Presley

    And his hunger burns
    So he starts to roam the streets at night
    And he learns how to steal
    And he learns how to fight
    In the ghetto

    Ik heb dit lied gekozen omdat er in het lied gezongen wordt dat hij moet stelen om te overleven en in het boek Dieven moeten Demi en Baz ook van mensen stelen en het geld aan Fay (de bendeleidster) geven. Ze gebruikt het geld niet alleen om kleren en voedsel te kopen maar ook om senõr Moro te betalen. Moro is de grote man in de barrio (the ghetto) die mensen geld laat betalen en ze daarvoor in ruil veiligheid garandeert. Als Fay haar schulden niet kan betalen moet ze één van haar dieven geven aan Moro en die moeten dan werken op de Berg.
    Dit boek vond ik heel spannend en het boek gaat ook over volhouden en dromen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vond dat het liedje 'Listen Like Thieves' van INXS goed bij het boek paste

    Listen like thieves
    But who needs that
    When it’s all in your hands

    And we take it down
    To the end of town
    Where they have control
    But they’re losing touch when the lights go out

    Ik heb dit lied gekozen omdat het ook over dieven gaat die alles gehoord en gezien hebben.
    In het boek kunnen Demi en Baz ook heel snel en stiekem mensen beroven. Eén iemand staat op de uitkijk en de ander steelt.
    Het boek is heel spannend en verrassend. Ik zou zeker nog boeken van deze auteur lezen. Het is een leuk en spannend genre.Soms zeg je ' nu moet ik stoppen met lezen ' maar dan gebeurt er weer iets onverwacht en spannend. Een super boek!

    BeantwoordenVerwijderen